Scheidingmethodes

Er zijn 8 verschillende scheidingsmethodes, daarvan ga ik der nu 2 uitleggen.

  • Destillatie
  • Filtratie
  • Extractie
  • Indampen
  • Afschenken/ decanteren
  • Centrifugeren
  • Adsorptie
  • Chromatografie

Destillatie

Tijdens een destillatie wordt een mengsel van stoffen gescheiden door een onderling verschil in het kookpunt.

Bijvoorbeeld:

  • Het destilleren van sterke drank. (Het kookpunt van water is hoger dan alcohol, dus de alcohol verdampt eerder.)
  • Het kookpunt van suiker is hoger dan dat van water waardoor de suiker overblijft.

Indampen

Indampen gebruik je om een mengsel van een vaste stof en een vloeistof te scheiden. Indampen wordt meestal toegepast al de vloeistof niet bewaard hoeft te worden.

Bijvoorbeeld:
Je hebt zeewater en daarvan wil je zout overhebben. Dus dan ga je het koken en blijft het zout over.

In het dagelijks leven ben je best veel bezig met scheidingsmethodes, zoals koffiezetten of spaghetti afgieten, thee is er ook 1.